Ongedierte

Het is niet altijd even makkelijk om een vlooien besmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharig dieren zijn deze kleine watervlugge insecten moeilijk te vinden.

Vlooien bij huisdieren

Een veel voorkomend probleem bij huisdieren is de aanwezigheid van vlooien. De aanwezigheid van deze kleine bruine, zijdelings afgeplatte, diertjes leidt vaak tot heftige jeuk en krabben bij uw huisdier. Het is niet altijd even makkelijk om een vlooien besmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharig dieren zijn deze kleine watervlugge insecten moeilijk te vinden. Bovendien leven vlooien niet op dieren, ze eten er alleen maar. Na dat ze hun buik vol hebben verdwijnen ze snel naar de omgeving van uw huisdier; in de meeste gevallen uw huis.

Uit onderzoek is gebleken dat 99% van de vlooien in de omgeving zitten en slechts 1 % op uw huisdier. De vlo die u bij uw dier ziet is dus het topje van de ijsberg!! U kunt daarom beter uit kijken naar de aanwezigheid van vlooienpoepjes: kleine zwartbruine korreltjes die zich tussen de haren bevinden.

36062896_1813737251997626_3959552254515609600_n

Twee soorten vlooien

Er komen twee soorten vlooien voor namelijk: de hondenvlo en de kattenvlo. Hiervan komt de kattenvlo veruit het meeste voor, ook bij honden. Om zich te kunnen voortplanten heeft de vlo een bloedmaaltijd nodig. Hierna legt de vlo enige tientallen tot honderden eitjes, die in de directe omgeving van uw huisdier (uw huiskamer) op de grond vallen. Na 6-8 weken, bij warm weer veel sneller, hebben zich uit de vlooieneitjes weer nieuwe vlooien ontwikkeld. Deze zoeken weer een nieuwe gastheer op. Vooral na vakanties kan dit op grote schaal gebeuren (vlooienplaag !). Aangezien de eieren ook in huis liggen kunnen onze dieren ook midden in de winter vlooien krijgen.

De gevolgen

Om aan bloed te komen bijt de vlo een klein bloedvat aan en zuigt het hieruit stromende bloed op. Om te voorkomen dat dit bloed gelijk stolt spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid. Dit speeksel bevat een eiwit wat de bloedstolling remt. Sommige dieren vertonen echter een allergie voor vlooienspeeksel. Een vlooienbeet kan dan al veroorzaken dat het dier zich gedurende 5-7 dagen geen raad weet van de jeuk. Honden bijten dan het achterste gedeelte van hun rug open, vaak tot bloedens toe. Later vertoont dit deel van de rug kale plekken. Bij de kat zijn vaak over de hele rug tientallen kleine bultjes en korstjes te voelen. Het achterste gedeelte van de rug kan kale plekken vertonen. Het voortdurende likken en bijten van de vacht leidt soms tot de vorming van haarballen in de maag en tot braken met de kans op vermagering. Deze vorm van allergiesymptomen (overgevoeligheid) kunnen zowel bij de hond als bij de kat snel en effectief worden bestreden. Daarbij moeten de vlooien afdoende, grondig en langdurig, worden bestreden.

Vlooienbestrijding

Voor de bestrijding van de lintwormen is dan ook naast het ontwormen, het van het grootste belang dat de vlooien bestreden worden. Deze zorgen steeds weer voor een nieuwe besmetting.  U merkt dit doordat de lintwormen na 3-5 weken weer terug lijken te komen. Voor de bestrijding van vlooien staan ons vele middelen ter beschikking. Mijn voorkeur gaat uit naar Stronghold, dit zijn handige pipetten die u in de nek van uw dier kunt druppelen. Deze zijn alleen bij de dierenarts te verkrijgen.

Voor het voorkomen van teken raad ik de scalibor of de … tekenband aan. Voor de omgeving kunt u de biologische omgevingsspray van Ecostyle gebruiken, deze is ook veilig voor mens en dier! Tevens dood deze spray alle eitjes, larven en volwassen vlooien in de omgeving.

Lintwormen

Zowel bij de hond als ook de kat wordt de meest voorkomende lintworm overgebracht door vlooien. De met lintwormlarven besmette vlooien worden bij het verzorgen van de vacht door uw huisdier gevangen en opgegeten.  In de darm komen deze lintwormlarfjes bij vertering van de vlo vrij en groeien dan uit tot volwassen lintwormen.  Van deze lintwormen treffen we de losgelaten segmenten, als rijstekorrel grote witte stukjes, aan op de ontlasting.

De lintwormen zijn goed te bestrijden met lintwormtabletten. Om te voorkomen dat de lintwormen telkens terugkeren, dienen echter ook de vlooien te worden aangepakt. Lintwormbestrijding zonder een afdoende vlooienbestrijding is dan ook niet goed mogelijk. Samenvatting Heeft uw dier last van vlooien, pak het grondig aan. Behandel het dier en vergeet vooral zijn omgeving niet. Gebruik middelen die effectief en veilig zijn.  Komt u er niet meer uit, neem dan contact op, misschien kunnen we samen een oplossing vinden.

Bronvermelding: Dierenkliniek Leidsche Rijn

Start typing and press Enter to search